Direkt till innehållet

Socialstyrelsen rekommenderar en månads egenberedskap av läkemedel och förbrukningsartiklar

Socialstyrelsen rekommenderar specifika patientgrupper att lagra läkemedel och förbrukningsartiklar föreskrivna av hälso- och sjukvårdspersonal för en månad i hemmet. Den nya rekommendationen rör patienter med stadigvarande behandling för sjukdom eller annat hälsotillstånd. Syftet med den nya rekommendationen är att stärka beredskapen och minska sårbarheten hos patienter, hälso- och sjukvård och apotek.

Egenberedskap är en del i samhällets arbete med att trygga patienters tillgång till läkemedel och förbrukningsartiklar. Socialstyrelsens rekommendation är framtagen utifrån gällande regelverk om läkemedelsförmåner och innebär därför ingen förändring i regelverket. Det har även tidigare varit möjligt att skapa sig den egenberedskap som nu rekommenderas.

Patienter som omfattas av rekommendationen

Rekommendationen gäller patienter med stadigvarande behandling för sjukdom eller annat hälsotillstånd, receptbelagda läkemedel och förskrivna förbrukningsartiklar. Det innebär att rekommendationen gäller för den som under en längre tid behandlas med samma receptbelagda läkemedel i samma dos.

Hur påverkar det förskrivare och apotek?

Den medicinska bedömningen av vilka läkemedel som är lämpliga och vilken mängd som ska skrivas på receptet påverkas inte. Däremot kan recept behöva förnyas något tidigare.

I vissa fall kan det vara svårt att skapa en hel månads egenberedskap. Produkten kan vara restanmäld eller svår att lagra hemma, till exempel om den är skrymmande, en kylvara eller brandfarlig. I det fallet är det bättre att sträva efter en så god beredskap som möjligt än ingen alls.

Socialstyrelsen rekommenderar, att:

  • Hälso- och sjukvårdspersonal som förskriver läkemedel och förbruknings-artiklar tar rekommendationen om egenberedskap i beaktande vid förskrivning och inför receptförnyelse.
  • Hälso- och sjukvårdspersonal som expedierar läkemedel och förbruknings-artiklar kan informera patienter om rekommendationen om egenberedskap i samband med expediering.
  • Hälso- och sjukvården verkar för att sprida den information om egenberedskap som Socialstyrelsen tillhandahåller.
  • Öppenvårdsapotek verkar för att sprida den information om egenberedskap som Socialstyrelsen tillhandahåller.
  • Hälso- och sjukvårdspersonal samt omsorgspersonal inom kommunal verksamhet vid behov bistår patienter och brukare med att upprätta och omsätta lager för egenberedskap.
  • Socialstyrelsens rekommendation om egenberedskap beaktas i utformning av information från de myndigheter som ingår i beredskapssektorn för Hälsa, vård och omsorg, samt från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.

Undantag från rekommendationen

  • Receptfria läkemedel och förbrukningsartiklar.
  • Läkemedel som skrivs ut för en kortare tids behandling.
  • Läkemedel eller dosering som är under utprovning och kan komma att ändras.
  • Läkemedel med expeditionsintervall, det vill säga recept som av medicinska skäl är skrivna så att det inte går att hämta ut nästa förpackning förrän en viss tid har passerat.
  • Dosdispenserade läkemedel. Patienter med dosdispenserade läkemedel kan även behöva förskrivna förbrukningsartiklar. Om de används för stadigvarande bruk gäller rekommendationen.
  • Livsmedel som förskrivs på recept.

Region Halland uppmärksammar:

  • Förskrivning av läkemedel och förbrukningsartiklar ska fortsatt ske på medicinska grunder. Ingen dosökning eller liknande ska göras utan att det finns utrymme för berörda patientgrupper att skapa en månads lager inom befintliga regelverk.
  • Om det blir en dialog med patienten om egenberedskap är det viktigt att vårdpersonal betonar att en månads lager är en bra balans mellan beredskap, patientsäkerhet och miljö- och ekonomiperspektiv. Större mängder läkemedel än så behöver man inte ha hemma.
  • För att förenkla för patienten och minska risken för att patienter behöver söka vården i förtid för att förnya recept kan dock ett alternativ vara att skriva recepten med fem uttag i stället för fyra. Detta möjliggör för patienten att klara ett helt års behandling samtidigt som de kan följa Socialstyrelsens rekommendation.
  • Det är också viktigt att vårdpersonalen påminner patienten om att alltid använda de äldsta läkemedlen först, förvara dem enligt instruktioner i bipacksedel med tanke till exempel temperatur och att om de har barn eller djur hemma så är det viktigt att förvara läkemedlen säkert.

Läs mer om vad rekommendationen innebär för förskrivare och apotek och vanliga frågor och svar.

Läs mer om Socialstyrelsens rekommendation om Egenberedskap för läkemedel och medicintekniska produkter.

 

.

Publicerad: 2023-03-10

Senast ändrad: