Direkt till innehållet

Start av självprovtagning för barn 6-15 år

Halland kan nu möta Folkhälsomyndighetens rekommendation om att erbjuda provtagning av pågående covid-19-infektion även för barn med lindriga symtom från 6 år och uppåt.
Starten sker torsdagen den 10 september.

Barn som har lindriga symtom och är 0-5 år behöver inte provtas utan ska bara stanna hemma om de blir sjuka eller förkylda. De kan gå tillbaka till förskolan när de är friska och varit symtomfria minst två dagar. Precis som tidigare provtas barn i alla åldrar inom sjukvården som en del av en medicinsk bedömning när vården bedömer att provtagning behöver ske.

Självprovtagning för alla från 6 år

För barn och ungdomar, precis som för vuxna, är det självprovtagning covid-19 som nu erbjuds. Provtagningen genomförs av barnet helst med hjälp av förälder eller annan vårdnadshavare.
Om det är möjligt bör barnet skjutsas till provtagningsplatsen i bil.

Viktigt är som alltid för alla att stanna hemma från skolan så snart man börjar känna sig förkyld eller känner sig sjuk på annat sätt. Provtagning covid-19 är ett erbjudande. Skola eller motsvarande kan inte kräva att provtagning ska genomföras och har inte heller någon rätt att ta del av provresultatet.

Syftet med den utökade provtagningen är dels att barn och ungdomar snabbare ska kunna komma tillbaka till skolan och därmed missa mindre av undervisningen, samt att det kan bidra till att ytterligare begränsa smittspridning.

Tidsbokning för självprovtagning

Tidsbokning sker genom att man loggar in på 1177.se och väljer en tid till någon av de 12 provtagningsstationer som finns i Halland sedan tidigare.
Alla från 13 år loggar in själva och bokar tid för Självprovtagning covid-19, gärna med stöd av förälder om det behövs. För att logga in behövs Mobilt BankID eller Freja eID plus. Bankens SäkerhetsID räcker inte (det fungerar bara för bankens egna tjänster). Här hittar du mer information om inloggning för de som är 13-17 år

Tänk på att uppmuntra att förälder/vårdnadshavare hjälper sitt barn som fyllt 13 år att skaffa Mobilt BankID eller Freja eID plus redan nu. Om barnet väl fått symtom kan barnet inte åka till banken eller ATG-ombud för att få det fixat. Då måste barnet stanna hemma för att inte smitta andra.

För att boka tid till provtagning för barn 6-12 år är det förälder eller annan vårdnadshavare. som loggar in på 1177.se, klickar på sitt barns namn och som ombud för barnet bokar tid för självprovtagning covid-19. Barn behöver sedan få hjälp av förälder när det är dags för självprovtagningen. Om ett barn eller förälder/vårdnadshavare inte alls kan genomföra självprovtagningen så kan de ringa sin vårdcentral. För allmänna frågor om provtagning och inloggning kan pandemimottagningen kontaktas.

Informationen på www.1177.se/Halland och regionens andra kanaler kommer att uppdateras löpande de kommande dagarna.

Publicerad: 2020-09-09

Senast ändrad: