Direkt till innehållet

Covid-19 aktuellt 18 januari

Information från Region Halland/Smittskydd Halland

Ökad smittspridning och provtagning

Under vecka 2 ökade provtagningen ytterligare i Halland. 30 055 tester genomfördes totalt och andelen positiva provsvar för covid-19 var 28 %.
Motsvarande siffra för vecka 1 var cirka 22 500 provtagna och en andel på närmare 26% som testade positivt för covid-19. Det är en hög smittspridning i alla delar av samhället och vi ser effekterna av smittspridningen i en hög sjukfrånvaro på arbetsplatser vilket skapar en hög belastning på vården och på andra viktiga samhällsfunktioner. Det som mest påverkar smittspridningen är hur många nära kontakter vi har i vårt dagliga liv. Därför är det extra viktigt nu att följa riktlinjer och rekommendationer.

Information om den statistik vi har om personer som vårdas på sjukhus för covid-19

Av 64 patienter som slutenvårdats för covid-19 under perioden 22/12 till och med 12/1 var 25 ovaccinerade och 39 har fått 1, 2 eller 3 doser. Andelen ovaccinerade sjukhusvårdade är fortsatt hög i förhållande till vaccinationsgraden i samhället i stort.

Det har också varit en diskussion nationellt kring rapporteringen av statistik och personer som vårdas för eller med covid-19. När vi tittar på inrapporteringen för Region Halland, är slutsatsen att vi med få undantag, rapporterar patienter som är inlagda för covid-19 i våra data.

Här finns mer statistik om pandemiläget i Halland:
https://www.regionhalland.se/om-region-halland/smittskydd/information-om-det-nya-coronaviruset/laget-i-halland-covid-19/

Fortsatt hög tillgänglighet i vaccinationsinsatsen

På torsdagen den 13 januari sänktes intervallet till fem månader mellan andra och tredje dos för personer 18-64 år. Detta märktes direkt i form av ökat antal bokade tider och även i att personer tidigarelade och bokade om tider för dos 3. Det har också märkts i ett ökat intresse för drop-in som fortsatt erbjuds på vaccinationscentralerna i Halmstad och Varberg parallellt med bokade tider. Halland har en fortsatt hög tillgänglighet i vaccinationsinsatsen och en god tillgång på tider.

Riktade insatser i vaccinationsarbetet

Regionen arbetar fortsatt på olika sätt för att nå ut med erbjudandet om vaccination mot covid-19. De närmaste veckorna genomförs återigen uppsökande vaccinationsinsatser på plats i särskilda miljöer i länet. För att nå ut till personer som lever i hemlöshet eller utsatthet har regionen ett nära samarbete med församlingar, föreningar och kommunerna. Regionen samarbetar även med Migrationsverket, Länsstyrelsen och frivilligorganisationer för att erbjuda information och vaccination på asylboendet Spenshult.

Krav på klinisk anmälan avseende covid-19 efter PCR-test har upphört

Folkhälsomyndigheten har från 17 januari 2022 ändrat föreskriften om klinisk anmälan gällande covid-19.

Det innebär att kravet på klinisk anmälan från behandlande läkare inte finns kvar efter PCR-test. Kravet på smittskyddsanmälan efter antigentest taget i sjukvården och för laboratorieanmälan kvarstår oförändrat.
Behandlande läkare behöver alltså från 17 januari 2022 inte längre göra klinisk anmälan i Sminet avseende PCR-test för covid-19. Notera dock att behandlande läkare fortsatt ansvarar för att patienten meddelas provsvar och får förhållningsregler, att givna förhållningsregler dokumenteras i patientens journal och att smittspårning utförs enligt gällande rutiner.
Undantag: För de antigentester som tas av vårdpersonal måste klinisk anmälan till smittskydd göras även fortsättningsvis, eftersom dessa inte anmäls från laboratoriet. (Resultat från självtest där provtagning och tolkning av testresultatet görs av personen själv utanför vården ska inte anmälas.)

De halländska rutiner som rör testning och smittspårning av covid-19 är under uppdatering utifrån ovanstående förändring.

Status provtagning och förtydliganden om antigentester

Sedan årsskiftet har tiden till svar på PCR-provtagning tyvärr varit längre än tre dagar i många fall. I dagsläget får majoriteten av de som testat sig svar inom 4-5 dagar. För att korta tiden till provsvar, kommer vi inom kort att komplettera med ytterligare ett labb.
Riktlinjerna för provtagning kvarstår, vilket innebär att man vid symtom på covid-19 alltid ska göra PCR-test. Om man själv eller någon man bor med fått ett PCR-svar som bekräftar covid-19, ska man följa de instruktioner som följer med svaret (som smittad alternativt som hushållskontakt till smittad).

Generellt är antigentest inte lika tillförlitliga som ett PCR-prov. Den typ av antigentest som används inom vården är säkrare än de som säljs ute i samhället. På grund av att svar ibland dröjer, köper många ändå antigentest för att få ett snabbt svar vid symtom. Av den anledningen beskrev Smittskydd Halland i senaste pandemimejlet, hur man som vårdanställd ska tänka när man själv, eller den/de man bor med, får resultat av snabbtest som man själv köpt eller beställt. Vi har fått frågor angående detta och därför kommer här ett sammanfattande förtydligande av hur man kan använda dessa tester i väntan på svar på PCR-testet. Vägledningen gäller personal inom vård- och omsorg.

Det är endast då en symtomfri anställd får ett negativt svar på antigentestet och man dessutom inte bor med någon som har fått ett postitivt provsvar, som man kan gå tillbaka till arbetet utan att vidta ytterligare åtgärder utifrån antigentestet.

I alla övriga fall (positivt antigentest, symtom på covid-19 eller bekräftad covid-19 i hushållet) ska man stanna hemma (oavsett antigentestsvaret) och invänta svar på PCR-testet.

Om någon man bor tillsammans med har testat positivt på antigentestet, ska den personen även ta ett PCR-test. Som symtomfri behöver då den vårdanställde diskutera med sin chef om det är möjligt att lägga om schema eller arbeta på distans i väntan på provsvar, eftersom det finns stor risk för smitta. Arbete på plats får förekomma (eftersom man ännu inte definitionsmässigt är hushållskontakt), men man behöver då vara mycket uppmärksam på minsta symtom, följa rutiner om skyddsutrustning samt ta de antigentest som förmedlas av arbetsgivaren inför varje arbetspass. Detta gäller tills PCR-svaret kommit till den man bor med.

Ingen provtagning efter utlandsresa längre, provtagning på Landvetter pausas

Folkhälsomyndigheten har justerat rekommendationen för provtagning efter utlandsresa. Eftersom spridningen av Omikron nu är så pass omfattande anser myndigheten att man inte längre behöver genomföra provtagning som symtomfri när man kommer hem till Sverige efter utlandsresa. Den provtagning som finns på Landvetter för personer folkbokförda i Halland har därför pausats. Den är möjlig att öppna igen om rekommendationerna förändras.

Intyg för ensamåkning med sjukresor för särskilt känsliga patienter

Nu när smittspridningen ökar igen vill vi påminna om möjligheten att använda intyg för ensamåkning för patienter som är extra känsliga eller har kraftigt nedsatt immunförsvar och därför inte bör samåka med andra. När du ska skriva ett intyg för sjukresa gör du det i applikationen Reseintyg via webben. I intyget kryssar du i ”Ensamåkare” i beställningen.

Publicerad: 2022-01-18

Senast ändrad: