Direkt till innehållet

Ny analys – Leverspecifika antikroppar

Laboratoriet informerar – Klinisk mikrobiologi 2019-10-01

Påvisning av specifika antikroppar associerade med Primär biliär cholangit och Autoimmun hepatit

Vi introducerar nu en ny analys vilken riktar sig mot utredning av de autoimmuna leversjukdomarna Primär biliär cholangit (PBC) och Autoimmun hepatit (AIH1 och AIH2). Analysen är en immunoblot som kan påvisa specifika antikroppar associerade med de två sjukdomarna och kommer att tjäna som ett komplement till den befintliga analysen av AMA/SMA/LKM som utförs med indirekt immunfluorescensmetod.

Diagnostiken av autoimmuna leversjukdomar är komplex och bygger på en sammantagen bild av kliniska symptom, laboratoriefynd, histopatologiska fynd, påvisandet av autoantikroppar samt uteslutandet av annan orsak såsom virala hepatiter, läkemedel och alkohol.
Leverblotten beställs med fördel som komplement vid påvisad AMA eller SMA samt i de fall då ANA immunofluorescens blivit positiv och autoimmun leversjukdom misstänks. Även i de fall då autoimmun leversjukdom misstänks men AMA, SMA och ANA blivit negativa kan analysen övervägas, då det finns fall där antigenspecifika tester kunnat påvisa antikroppar som ej detekterats med immunofluorescensmetod.
I utvalda fall kommer vi på mikrobiologen att lägga till analysen.

För mer information se analysförteckningen: Leverspecifika antikroppar.

VAS-kod: AkLev.

Publicerad: 2019-10-01

Senast ändrad: