Direkt till innehållet

Covid-19 aktuellt 26 oktober

Information från Region Halland/Smittskydd Halland

Från 1 november behöver färre provta sig vid symtom på covid-19

Folkhälsomyndigheten har ändrat sina rekommendationer kring provtagning vid symtom på covid-19. Från 1 november behöver inte längre i övrigt friska personer som är fullvaccinerade (minst 2 doser för minst 2 veckor sedan) provta sig när de har symtom (om de inte behöver sjukvård). Vård- och omsorgspersonal med flera grupper ska även fortsättningsvis provta sig vid symtom på covid-19.

Detta gäller från 1 november 2021:

  • Ovaccinerade samt ej fullvaccinerade personer ska testa sig vid symtom (gäller de som är 6 år och äldre).
  • Följande grupper ska också alltid testa sig vid symtom (gäller både vaccinerade och ovaccinerade):
    • Hälso- och sjukvårdspersonal (främst patientnära* personal)
    • Omsorgspersonal på särskilt boende, hemtjänst och LSS-boende (främst patientnära* personal)
    • Personer som bor på särskilt boende, har hemtjänst eller omfattas av LSS
    • Personer som behöver vård eller behandling, oavsett vad de söker vård för, och har symtom på covid-19
    • Personer som får symtom inom 14 dagar efter resa i land utanför Norden
      * Patientnära innebär inom 2 meters avstånd till patient
  • Fortsätt provta alla med luftvägssymtom som har kontakt med vården
    Från och med nu är det extra viktigt att vården provtar alla personer med luftvägssymtom, även om personen söker vård för något annat. Hittills har personer med luftvägssymtom ofta tagit prov för covid-19 vid någon av de särskilda provtagningsstationer som satts upp. Det innebär att personer som kontaktat vården ofta redan fått ett provsvar om covid-19. När rekommendationerna om provtagning förändras från 1 november kommer många undantas från provtagning. Därmed ökar risken för att personer med luftvägssymtom och okänd covid-19-status kommer till vården. Smittskydd och Vårdhygien bedömer därför att omfattande provtagning behöver fortsätta i vården.
  • Fortfarande ska alla med symtom på covid-19 stanna hemma.

Nya rekommendationer för hur länge man ska vara hemma vid symtom

Fortfarande ska alla med symtom på covid-19 stanna hemma. Folkhälsomyndigheten har ändrat sina rekommendationer kring hur länge man behöver vara hemma när man blivit förkyld eller fått andra symtom på covid-19.

Från 1 november 2021 gäller att:

  • Alla ska stanna hemma om de har symtom som kan vara tecken på en luftvägsinfektion som till exempel förkylning, halsont, feber, hosta och sjukdomskänsla. Ovaccinerade från 6 år samt personal (främst patientnära) inom vård och omsorg, både vaccinerad och ovaccinerad, ska provta sig
  • De som varit hemma med symtom kan återgå till förskola, skola och arbete när de känner sig friska även om rester av vissa luftvägssymtom finns kvar, så som hosta eller lätt snuva. Vid feber ska personen ha varit feberfri i minst ett dygn.
  • De som genomfört provtagning måste utöver ovanstående även vänta in sitt provsvar innan de får gå tillbaka till skola och arbete.
  • Visar provsvaret på covid-19 (positivt provsvar) gäller samma förhållningsregler om att vara hemma som innan. Detta anges tydligt i provsvar

Glöm inte att se över rutiner i din verksamhet!
Regionövergripande vårdriktlinjer och rutiner är uppdaterade eller håller på att uppdateras. Vårdriktlinjerna nås alla via vårdgivarwebben område covid-19.

Här är de viktigaste:
● Covid-19 Provtagningsriktlinje (uppdateras 1 november)
● Basala hygienrutiner och klädregler
● Basala hygienrutiner inom kommunal vård och omsorg
● Handläggning av misstänkta och bekräftade fall, regionövergripande riktlinje
● Anpassning av smittskyddsåtgärder under pandemi avseende munskydd och visir inom vård och omsorg
● Handläggning av misstänkta och bekräftade fall på särskilt boende inom kommunal vård och omsorg (uppdateras inom kort)
● Handläggning av misstänkta och bekräftade fall i ordinärt boende inom kommunal vård och omsorg (uppdateras inom kort)
● Smittspårning covid-19 (uppdateras inom kort)
● Screening och smittspårning inom kommunal hälso- och sjukvård och omsorg (uppdateras inom kort)

Regionen tar över självprovtagning covid-19 – invånaren slipper boka tid

Region Halland har beslutat att ta över hela Självprovtagning covid-19 och uppdraget samordnas av Närsjukvården Region Halland. Idag använder sig regionen av Folkhälsomyndighetens avtal och leverantörer. Övertagandet påbörjades i våras när Mikrobiologen tog över hälften av analyserna för självprovtagningen och fortsätter nu med att samtliga övriga delar går över till regionen. Covid-19 kommer finnas med i samhället under lång tid framöver. Planen att ta över har funnits sedan länge och nu när smittläget är lägre passar det bra att självprovtagningen blir en del av den ordinarie vården och uppdraget.
Planering och förberedande arbete pågår och planen är att självprovtagning covid-19 kommer gå över i sin helhet till Region Halland under senhösten, innan jul.

För personer som ska genomföra provtagning, är följande klart:

  • Ingen tidsbokning innan behövs. Man loggar in och registrerar sitt test på 1177.se när det hämtas.
  • Det kommer gå att välja mellan ungefär lika många platser som idag, spridda över hela Halland. Platserna för hämta och lämna in test kommer finnas utomhus, utanför några vårdcentraler – vilka är inte klart.
  • Då barn ska provtas, kommer man kunna få stöd av vårdpersonal på en provtagningsplats per kommun (som idag).

Nya riktlinjer om munskydd i vård och omsorg från 1 november

Sedan en tid tillbaka har vi sett en låg smittspridning av covid-19 i samhället tillsammans med en hög vaccinationstäckning bland vårdpersonal. Detta möjliggör anpassningar av rekommendationerna av användandet av munskydd. Från den 1 november gäller nya riktlinjer från Vårdhygien Halland om munskydd i vård och omsorg.
Detta gäller:

  • Personal använder munskydd vid patientnära arbete (inom 2 meters avstånd till patienten).
  • Patienter och besökare som önskar bära munskydd bör erbjudas möjlighet att bära munskydd.
  • Vid vård av personer med symtom på covid-19 gäller samma riktlinjer som tidigare.
  • Vid utbrott av covid-19 kan munskydd användas mer frikostigt för att minska smittspridningen. Beslut om detta kan tas i samråd med Vårdhygien.

Verksamheterna måste fortsatt göra riskbedömningar och förebygga trängsel i sina lokaler, exempelvis i väntrum och receptioner där mycket folk samlas.
Här kan du se vilken skyddsutrustning Vårdhygien rekommenderar att vård- och omsorgspersonal ska använda vid olika vårdmoment.
Information om nya affischer om munskydd kommer i nyhet på intranätet.

Sms har gått ut till personer födda 1991 eller senare som fått Modernas vaccin Spikevax som dos 1

Som vi tidigare informerat om har Folkhälsomyndigheten beslutat att personer födda 1991 eller senare som fått Modernas vaccin Spikevax som dos 1, ska rekommenderas att få Pfizers vaccin Comirnaty som dos 2. Till de som bokats av i väntan på Folkhälsomyndighetens beslut har sms idag gått ut med uppmaning att boka en ny tid för dos 2 genom att ringa vaccinationsbokningen på 010-476 19 35 . Det har även gått ut ett sms till de som framöver har en tid bokad för dos 2 med Moderna om att tiden kvarstår och de kommer vid vaccinationen att få Pfizers vaccin Comirnaty som dos 2.

Publicerad: 2021-10-26

Senast ändrad: