Direkt till innehållet

Nytt beslut kring nuvarande covidvaccin och primärvaccination

Nu kan de anpassade mRNA-vaccin som hittills använts till enbart påfyllnadsdoser även användas vid primärvaccination mot covid-19, det vill säga till dos 1 och dos 2, det har Folkhälsomyndigheten beslutat och meddelat under dagen.

Enligt beslutet är det variantanpassade bivalenta BA.4/5- innehållande mRNA-vaccin, dvs det vaccin som används för påfyllnadsdoser, godkänt från 12 år och äldre. Beslutet gäller från den 8 februari 2023.

– Beslutet innebär att alla vaccinerande enheter kan övergå till enbart ett vaccin för samtliga covid-vaccinationer oavsett om det är dos 1 eller dos 5 som ges – det förenklar och underlättar hanteringen av vaccin mot covid-19 och det är välkommet, säger Annelie Malmberg, bitr. verksamhetschef för särskilda vaccinationsinsatser, Närsjukvården Halland.

För barn i åldern 6 mån-4 år och 5-11 år som tillhör en särskild grupp av barn som kan ha en ökad risk för allvarlig covid-19-sjukdom rekommenderas fortsatt användning av det ursprungliga monovalenta vaccinet, anpassat till ålder.

Publicerad: 2023-02-16

Senast ändrad: