Analysförteckning
Avliden-omhändertagande, handläggning vid obduktion och rättsmedicinsk undersökning ()
Analyserande lab:
Obduktion och bårhus Halmstad
Länssjukhuset, ingång 26 Tel. 035-131876 |
|
Remiss:
|
|
Kommentar/mer info:
SyfteAtt beskriva omhändertagandet av en avliden person samt handläggning vid en eventuell obduktion eller rättsmedicinsk undersökning
Dödsfall - konstaterandeAnsvarig läkare ska konstatera dödsfall inom en timma efter dödsfall (eller så snart det är praktiskt möjligt). Detta ska göras för att närstående ska kunna ta avsked före transport till bårhus (3 - 4 timmar) efter dödsfall.
Dokumentation av dödsfallDödsfall registrering och anmälan Den läkare som vid ett dödsfall har fastställt att döden inträtt ska i den avlidnes patientjournal ange
Fastställande av identitetDen läkare som har fastställt att döden inträtt ska ansvara för att en avliden vars identitet är känd förses med ett identitetsband eller motsvarande, om ett sådant saknas.
Om personnummer saknas, bör den avlidnes namn samt samordningsnummer eller födelsedatum anges på identitetsbandet. Bandet bör fästas runt den avlidnes handled.
Yttre undersökning - omfattningDen läkare som ska göra en yttre undersökning av en avliden ska klarlägga om det finns skäl att anmäla dödsfallet till Polismyndigheten (se Rättmedicinska undersökningar). Yttre undersökning görs enligt HSLF-FS 2015:15 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om vissa åtgärder i hälso- och sjukvården vid dödsfall
Omhändertagande av avliden på avdelningen, efter det att dödsfall konstaterats
Lokala rutiner och tillämpningar ska vid behov tas fram och dokumenteras vid varje enhet. Detta kan exempelvis gälla då kistläggning sker direkt på avdelningen eller då bårhuspersonal saknas på sjukhuset.
Omhändertagande av avliden på mottagning, efter det att dödsfall konstaterats
Inför transport till bårhus
Telefonnummer
Hallands sjukhus Halmstad Sjukhuskyrkan telefon: 34668, 34656 eller via växel. Bårhuset telefon: 31876, 31877 - måndag - fredag: 07.00-15.30
Har patienten pacemaker tas den ut av tjänstgörande läkare.
Hallands sjukhus Varberg Sjukhuskyrkan telefon: 81785, 81450 eller via växel. Bårhuset telefon: 81367 - måndag - torsdag: 07.30-17.00, fredag 07.30-14.30
Har patienten pacemaker tas den ut av tjänstgörande läkare.
Falkenberg Vaktmästare/transportör kallas på telefon 56306 - vardag 07.00 - 15.00.
Övrig tid transporteras kroppen av personal från vårdavdelningen till bårhus.
Har patienten pacemaker tas den ut av tjänstgörande läkare.
Hallands sjukhus Kungsbacka Vaktmästare/transportör kallas på telefon 65212 (vardag 8.00 - 16.00).
Övrig tid transporteras kroppen av personal från vårdavdelningen till bårhus
Har patienten pacemaker tas den ut av tjänstgörande läkare.
På BårhusetPå bårhuset ska finnas rutiner för hur obehöriga ska förhindras att göra intrång i bårhuslokalerna.
Kroppen efter en avliden förvaras på ett lämpligt sätt för att undvika att behov av balsamering av sanitära skäl uppstår.
Kontroll ska ske att en rättsmedicinsk undersökning eller klinisk obduktion som har planerats även har genomförts innan kroppen efter en avliden lämnas ut.
Dokumentation och identifiering om vem som hämtar en kropp och värdesaker efter en avliden och om denne är en närstående eller en representant för en begravnings-byrå ska framgå av Bilaga 1 Bårhusblankett.
I de fall en kropp efter en avliden inte har hämtats från bårhuset och det finns risk för att kroppen inte kommer att kremeras eller gravsättas senast en månad efter dödsfallet ska Skatteverket underrättas.
Visning HSV Kvällar och helger händer det att sjukhuskyrkans präster/diakoner är behjälpliga med visning och avskedsstund av avlidna för närstående i bårhuset. Präster/diakoner efterfrågar hjälp av transportörer inom Regionservice med att ta fram den avlidna för visning och sedan ställa tillbaka den.
Handläggning - HSV
Vid behov av rengöring av kroppen kan IVA om arbetsbelastningen tillåter det vara behjälpliga med att göra iordning kroppen inför visning. IVA kontaktas på telefon 0340-80440
Vid misstänkt rättsfall måste polisen kontaktas i förväg för att kontrollera att ett avsked kan göras och inte stör en eventuell utredning. Kontrollera med polisen om kroppen kan göras iordning.
BalsameringKroppen efter en avliden får balsameras om det av sanitära skäl är nödvändigt för att kroppen ska kunna bevaras till dess kremering eller gravsättning äger rum eller kroppen ska tas i anspråk för anatomisk dissektion.
Efter en obduktion av en avliden bör den läkare som har utfört obduktionen ta initiativ till att kroppen, om det behövs av sanitära skäl, balsameras omedelbart.
I hälso- och sjukvården ska patientjournal föras vid balsamering. I journalen ska anges
Dödsbevis och DödsorsaksintygSe Rutin: Dödsfall - registrering och anmälan innan dödsbevis och dödsorsaksintyget fylls i.
En notering ska alltid göras i patientjournalen att dödsbevis och dödsorsaksintyg är utfärdat.
Sedan april 2001 har Socialstyrelsen ingen laglig rätt att ge ut en kopia på dödsorsaksintyget till närstående. Det är istället vårdens ansvar.
Avliden från annat land
Vilka omfattas?
Vem ansvarar för den avlidne? Den avlidne omhändertas enligt ovan. Närstående tar i normalfallet ansvar för den fortsatta handläggningen. De behöver emellertid vanligen hjälp av någon som kan ge information om transport, formella krav inklusive olika intyg, vem som står för kostnader etc. Närstående bör därför få hjälp med att kontakta begravnings-entreprenör, oftast den lokala på platsen men ibland kan entreprenör i hemlandet bli aktuell.
Saknas närstående eller om situationen på annat sätt är svår att reda ut brukar respektive lands konsulat kontaktas. Migrationsverket bör ha kännedom om asylsökanden. Vanligen kan identiteten styrkas med pass, körkort eller annan identitetshandling. Om identiteten är oklar kontaktas så snart som möjligt polismyndigheten. Patologavdelningens obduktionstekniker kan ofta svara på frågor eller komma med råd om lämpligt tillvägagångssätt.
Dokumentation Begravningsentreprenör är behjälplig med följande dokumentation:
Ovanstående gäller i de fall de avlidna kommer till bårhuset vid sjukhusen, men obduktionsteknikerna kan även vid dödsfall utanför sjukhusen ofta svara på frågor och ge vägledning.
Begravningsförordning (1990:1147) som ansluter till begravningslagen (1990:1144) täcker flertalet av de frågor som kan uppkomma. Information finns även på Svenska kyrkans hemsida.
Hemtransport Begravningsentreprenör kontaktar SOS som sköter hemstransporten. Faktura skickas till närstående (se Avgiftshandboken)
Obduktion vid dödsfall inom slutenvårdObduktion ska göras om dödsorsaken är oklar och det är av särskild betydelse att dödorsak fastställs (se Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om kliniska obduktioner m.m.; SOSFS 1996:28):
Om det vid en klinisk obduktion kommer fram omständigheter som talar för att en polisanmälan ska göras, ska den läkare som utför obduktionen ansvara för detta. Obduktionen ska avbrytas i avvaktan på besked från Polismyndigheten om rättsmedicinsk undersökning.
Rättmedicinska undersökningarRättsmedicinsk undersökning görs exempelvis i nedanstående fall. Den som utfärdar dödsbeviset är ansvarig för att kontakta polisen för ställningstagande om en rättsmedicinsk obduktion ska utföras.
Av obduktionsföreskriften framgår att en klinisk obduktion inte får utföras när det kan finnas skäl för en rättsmedicinsk undersökning.
Av Socialstyrelsens Föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2015:15) Vissa åtgärder inom hälso- och sjukvården vid dödsfall framgår att dödsfallet snarast möjligt ska anmälas till polismyndighet och att dödsbeviset ska lämnas dit. Det är bara polismyndigheten och, i vissa fall, allmän domstol eller allmän åklagare som får besluta om en sådan undersökning. Den frågan kan alltså inte aktualiseras genom en remiss (motsvarande) till en rättsmedicinsk avdelning.
Om polis är inkopplad ska en papperskopia av dödsbeviset skrivas ut och faxas till Polismyndighetens två nummer senast nästkommande vardag.
I föreskriften framgår även att polismyndigheten ska underrätta den som lämnat dödsbeviset, om det beslutas att någon rättsmedicinsk undersökning inte ska göras (avsnitt 5).
Frågan om en klinisk obduktion ska göras inom hälso- och sjukvården får då prövas med hänsyn till bl.a. vad som framkommit vid polisens utredning. Det kan vara motiverat att den läkare som utfärdat dödsbeviset i ett sådant fall samråder med polismyndigheten vid sin prövning.
Dokumentation av polisanmälanDen läkare som har gjort en polisanmälan ska i den avlidnes patientjournal ange
När ett dödsbevis lämnas till Polismyndigheten bör en kopia av dödsbeviset samtidigt skickas till Skatteverket.
Bilagor
Bilaga 1 Bårhusblankett
|
|
Ackrediterad:
Nej
|
|
Uppdaterad:
2024-03-14 09:29
|