Direkt till innehållet

Covid-19 aktuellt: Information om höstens påfyllnadsdos

Nu är det snart dags för vaccination med höstens påfyllnadsdos mot covid-19 för rekommenderade grupper. Vaccinationen startar den 1 september men bokningen av vaccinationstid öppnar redan på måndag, 15 augusti, för alla som är 75 år och äldre.

Ambitionen är att skapa möjlighet för de över 75 år att boka tid först både digitalt och på telefon. Det finns gott om vaccinationstider, framför allt på vaccinationscentraler, men även på de vårdcentraler som vaccinerar mot covid-19.
Oavsett tidigare antal påfyllnadsdoser rekommenderas höstdosen till alla från 65 års ålder, personer som bor på särskilt boende för äldre, personer med hemtjänst och personer med hemsjukvård och alla från 18 års ålder i riskgrupp. Personer i riskgrupp kan till exempel vara gravida, personer med nedsatt immunförsvar och personer med hjärt- och lungsjukdom. Höstdosen kan tas tidigast fyra månader efter den senaste dosen.

Tidsbokning öppnar nästa vecka

Vaccinationerna med höstens påfyllnadsdos startar alltså den 1 september, men tidsbokningen för rekommenderade grupper öppnar tidigare.
• Från den 15 augusti har personer som är födda 1947 eller tidigare möjlighet att boka tid.
• Från den 22 augusti kan personer födda 1957 boka vaccinationstid.
• Från den 29 augusti kan personer från 18 år i riskgrupp boka tid.

Region Halland erbjuder även vaccination till personer mellan 18-64 år, som inte rekommenderas en höstdos, men som önskar ytterligare en påfyllnadsdos. Från den 5 september kan dessa personer boka vaccinationstid.

Vaccination bedöms skydda mycket bra mot svår sjukdom och död i covid-19. Skyddseffekten avtar dock hos äldre personer med tiden och därför behöver påfyllnadsdoser ges för att förstärka och förlänga skyddet.
Under denna och nästa vecka (vecka 32 och 33) får personer som är 65 år eller äldre brev med information om höstdosen och om hur bokningen går till. Information ges också via annonser i dagstidningarna.
Vaccinationen bokas digitalt via 1177.se/Halland/boka-vaccin-covid-19 eller via telefonnummer 010-476 19 35.

Ny plats för vaccinationscentral i Varberg

Vaccinationscentralen i Varberg öppnar den 1 september på en ny plats – på Östra Långgatan 51 i centrala Varberg, i stället för vid Varberg Nord som tidigare.
I Halmstad kommer vaccinationscentralen finnas kvar på Halmstad Arena som tidigare och i Kungsbacka på Elektronen.
I Falkenberg kommer fler vårdcentraler än tidigare att vaccinera mot covid-19, i stället för den vaccinationscentral som fanns i gamla biblioteket.

Publicerad: 2022-08-09

Senast ändrad: