Direkt till innehållet

Bristsituation vaccin mot TBE

På grund av hög efterfrågan råder det för närvarande en bristsituation för vaccin mot TBE.

För Hallands räkning är vaccinet FSME-immun upphandlat. Företaget har meddelat Läkemedelsverket att vaccinet preliminärt kommer att finnas tillgängligt för beställning enligt följande datum:

  • FSME-immun vuxen 1-pack är restnoterad, preliminärt tillgänglig för beställning 2023-07-21. Eventuellt finns utländsk förpackning avsedd för amerikanska marknaden tillgänglig, med produktnamn TICOVAC.*
  • FSME-immun vuxen 10-pack är restnoterad, preliminärt tillgänglig för beställning 2023-07-21. Eventuellt finns utländsk förpackning avsedd för amerikanska marknaden tillgänglig, med produktnamn TICOVAC.*
  • FSME-immun junior 1-pack är restnoterad, preliminärt tillgänglig för beställning 2023-07-14. Eventuellt finns utländsk förpackning avsedd för schweiziska marknaden tillgänglig.
  • FSME-immun junior 10-pack är restnoterad, preliminärt tillgänglig för beställning 2023-07-14. Eventuellt finns utländsk förpackning avsedd för schweiziska marknaden tillgänglig.

*TICOVAC är det amerikanska produktnamnet för FSME-immun. Enligt Läkemedelsverket gäller följande: ”Svensk bipacksedel gäller på de punkter där informationen i den svenska och den
amerikanska bipacksedeln inte är den samma”.

Även tillgången på det alternativa vaccinet Encepur är låg och ska därför inte beställas som ersättning för FSME-immun.

Observera att de angivna datumen för tillgänglighet är preliminära. Räkna dessutom med att ytterligare några dagar tillkommer från beställning till att vaccinet levereras. Det kan därför vara lämpligt att avvakta med att boka in patienter för TBE-vaccination innan ni har fått vaccinet levererat till er vårdenhet.

 

Läkemedelskommittén Halland och Smittskydd Halland 2023-06-02, uppdaterad 2023-07-14 med avseende på information om ersättande produkt TICOVAC.

Publicerad: 2023-06-02

Senast ändrad: